Proximate and Dietary Fiber Analysis in Making Snack Bars with the Addition of Persimmon (Diospyros kaki L.) and Sword Bean (Canavalia ensiformis [L.] DC)

Authors

  • Hasna Fairuz Fadhoil Walisongo Islamic State University
  • Wenny Dwi Kurniati Program Studi Gizi, Fakultas Psikologi dan Kesehatan, Universitas Islam Negeri Walisongo
  • Nur Hayati Program Studi Gizi, Fakultas Psikologi dan Kesehatan, Universitas Islam Negeri Walisongo

DOI:

https://doi.org/10.62358/mgii.v2i2.31

Keywords:

Dietary Fiber, persimmon, snack bar

Abstract

An unbalanced diet results in adolescents having more nutritional status. Adequate intake of nutrients and fiber is needed to meet balanced nutrition. One of them is by diversifying food products in the form of snack bars that utilize local plants, namely persimmons and sword beans. The purpose of this study was to determine the organoleptic properties, nutritional content, and dietary fiber of snack bars with the addition of persimmons and sword beans. This study was an experimental study with five treatments and three repetitions. All samples were proximate tested while food fiber test used the best formulation (F2) and control. Organoleptic tests showed no noticeable differences (p>0.05) in color and texture and showed no noticeable differences (p<0.05) in taste, aroma, and acceptability. The laboratory test results showed an increase in ash, protein, and fat content parameters while the water and carbohydrate content parameters showed a decrease. Based on organoleptic test results, the F2 (50:50) formulation is the panelist’s most preferred formulation with a moisture content of 3.73%; ash content 2.67%; fat content 26%; protein content 16,19%; carbohydrate content of 53.70%; and dietary fiber by 12.65%.

References

Rahmah A, Rezal F, Rasma R. Perilaku Konsumsi Serat Pada Mahasiswa Angkatan 2013 Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Halu Oleo Tahun 2017. J Ilm Mhs Kesehat Masy. 2017;2:1–10. doi: 10.37887/jimkesmas.v2i6.2904.

Hafiza D, Utmi A, Niriyah S. Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja SMP YLPI Pekanbaru. Al-Asalmiya Nurs J Ilmu Keperawatan. 2024;9:86–96. doi: 10.35328/Keperawatan.V9i2.671.

Kementerian Kesehatan. Laporan Nasional RISKESDAS. 2013.

Islami N, Hanifah D, Fithra DF. Serat Tidak Larut Air (insoluble) dengan Kejadian Sindrom Metabolik pada Remaja Obesitas. J Nutr Coll. 2016;5.:148–55.

Susanti D. Perbedaan Asupan Energi , Protein Dan Status Gizi Pada Remaja Panti Asuhan Dan Pondok Lembar Pengesahan Laporan Hasil Kti Perbedaan Asupan Energi , Protein Dan Status. J Media Med Muda. 2012;1:1–17.

Suzanti W, Symond D, Dewi R. Analisis Kandungan Gizi, Sifat Organoleptik, dan Cemaran Mikroba Biskuit dengan Penambahan Tepung Alpukat sebagai Alternatif Makanan Pendamping Air Susu Ibu. Nutr J Gizi, Pangan dan Apl. 2022;6:99–112. doi: 10.21580/ns.2022.6.2.8984.

Kusmiyati R, Citra D, Sedijani P, Imam B. Penyuluhan Tentang Pemanfaatan Pangan Lokal untuk Menunjang Ketahanan Pangan di Masa Pandemi Covid 19. J Pengabdi Magister Pendidik IPA. 2021;4:128–34. doi: doi.org/10.29303/jpmpi.v3i2.1054.

Laksono R. Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Koro Pedang (Canavalia Ensiformis L. (DC)) Akibat Takaran Jenis Pupuk Organik dan Pengapuran Di Lahan Marginal Terdegradasi. J Agrotek Indones. 2016;1. doi: 10.33661/jai.v1i1.250.

Indrawan I, Seveline, Ningrum R. Pembuatan snack bar tinggi Serat Berbahan Dasar Tepung Ampas Kelapa dan Tepung Kedelai. J Ilm Respati. 2018;9:1–10. doi: doi.org/10.52643/jir.v9i2.290.

Cantika S, Solichah K, Alfitri K. Uji Organoleptik dan Kandungan Zat Besi Mochi Kacang Tanah Dengan Penambahan Kacang Merah (Phaseolus Vulgaris L.) dan Stroberi (Fragaria Ananassa). J Pembaruan Kesehat Indones. 2024;1:pp.19-27.

Pasaribu SF, Herviana H, Lestari W. Pasaribu SF, Herviana H, Lestari W. Effect of Drying on the Yield and Sensory of Germinated Mung Bean Flour (Vigna radiata L). Darussalam Nutr Journal. 2023;7:1–8.

Syukri D. Pengetahuan Dasar Tentang Senyawa Karotenoid Sebagai Bahan Baku Produksi Produk Olahan Hasil Pertanian. Padang: Andalas University Press; 2021.

Veberic R, Jurhar J, Mikulic-Petkovsek M, Stampar F, Schmitzer V. Comparative Study of Primary and Secondary Metabolites in 11 cultivars of Persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Food Chem. 2018;119:477–83. doi: 10.1016/j.foodchem.2009.06.044.

Butt M, Nazir A, Sultan M, Schroën K. Morus alba L. nature’s functional Tonic. Trends Food Sci Technol. 22015;19:505–12. doi: doi.org/10.1016/j.tifs.2008.06.002.

Pasla P, Taneo S, Kunjaya C, Wicaksono S. Meningkatkan Citra Buah Kesemek Menjadi Buah Layak Supermarket. Reswara J Pengabdi Kpd Masy. 2022;3. doi: 10.46576/Rjpkm.V3i1.1605.

Agustia F, Subardjo Y, Sitasari A. Formulasi Dan Karakterisasi Mi Bebas Gluten Tinggi Protein Berbahan Pati Sagu Yang Disubstitusi Tepung Kacang-Kacangan. J Gizi Dan Pangan. 2016;1:183–90. doi: Doi.Org/10.25182/Jgp.2016.11.3.183-190.

Malik A, Bhat A, Kour H, Ahmed N, Gupta P. Processing and Assessment of Quality Characteristics of corn-peanut Flakes. Int J Food Ferment Technol. 2017;7:287–94.

Setiawan E. Perbaikan Kualitas Buah Kesemek dengan Penyemprotan Alkohol. Agrovigor. 2015;1:121–5. doi: doi.org/10.21107/agrovigor.v7i2.1449.

Ariyantoro A, Rachmawanti D, Ikarini I. Karakteristik Fisikokimia Tepung Koro Pedang (Canavalia Ensiformis) Termodifikasi Dengan Variasi Konsentrasi Asam Laktat Dan Lama Perendaman. J Agritech. 2016;36. doi: Doi.Org/10.22146/Agritech.10675.

Kemenkes. Data Komposisi Pangan Indonesia [Internet]. Kemenkes. 2018 [cited 2023 Mar 5]. Available from: http://panganku.org/id-ID/view.

Gilang R, Affandi, Ishartani D. Karakteristik Fisik Dan Kimia Tepung Koro Pedang (Canavalia Ensiformis) Dengan Variasi Perlakuan Pendahuluan Physical And Chemical Properties Characterization Of Jack Bean (Canavalia Ensiformis) Flour Using Pretreatment Variation. J Teknosains Pangan. 2013;2.

Damayanti I, Wisaniyasa N, Widarta I. Studi Sifat Fisik, Kimia, Fungsional, Dan Kadar Asam Sianida Tepung Kecambah Kacang Koro Pedang (Canavalia Ensiformis L.). J Ilmu Dan Teknol Pangan. 2019;8:238. doi: 10.24843/Itepa.2019.V08.I03.P02.

Dreher M. Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients. 2018;10. doi: 10.3390/nu10121833.

Diniyah N, Windarti W, Maryanto, Purnomo B, Wardani W. Karakterisasi Tempe Koro Pedang [Canavalia Ensiformis (L)] yang Dibuat dengan Variasi Persentase Ragi dan Jenis Pengemas. J Agro-based Ind. 2014;31:1–10.

Published

2024-08-15

Issue

Section

Articles