Influence of Breakfast Counseling on Hemoglobin Levels and Knowledge of Female Students at MAN 2 Aceh Tamiang

Authors

  • Agnes Sry Vera Nababan Institut Kesehatan Helvetia
  • Wanda Lestari Institut Kesehatan Helvetia
  • Eka Nenni Jairani Institut Kesehatan Helvetia
  • Yulita Yulita Institut Kesehatan Helvetia
  • Wan Indah Salsabila Institut Kesehatan Helvetia

DOI:

https://doi.org/10.62358/mgii.v1i2.11

Keywords:

Counseling, Breakfast, Hemoglobin Level, Knowledge

Abstract

Female students are at risk for anemia, and one of the reasons of anemia is not having breakfast. Knowledge is one of the variables that impact schoolchildren's breakfast. The study aimed to see how breakfast counseling affects the hemoglobin levels and knowledge of students at MAN 2 Aceh Tamiang. This study was pre-experimental, using a one-group pre-test and post-test design. The Wilcoxon analysis test was used to evaluate the data.According to the Wilcoxon analysis test results, the breakfast counselingvariable on hemoglobin levels has a P value of 0.001, indicating that there was an effect of breakfast counseling on hemoglobin levels, whereas the breakfast counseling variable on knowledge has a p-value of 0.000, indicating that there was no effect of breakfast counseling on knowledge. There is a significant effect between breakfast counseling on hemoglobin levels and knowledge of students at MAN 2 Aceh Tamiang.

References

Octavia Zf. Frekuensi Dan Kontribusi Energi dari Sarapan Meningkatkan Status Gizi Siswi. J Ris Gizi. 2020;8(1):32–6. DOI:10.31983/jrg.v8i1.5749

Picauly I, Ch. Berek N, Apipideli D. Pentingnya Sarapan Sehat dalam Meningkatkan Prestasi Siswa Dan Pencegahan Stunting pada Pelajar Smp Negeri 16, Kelas Ix Kota Kupang. J Pengabdi pada Masy Kepul Lahan Kering. 2019;1–9. DOI:10.51556/jpkmkelaker.v1i1.63

Aulia Dt, Yusni, Husnah, Nauval I, Suryati. Hubungan Antara Pengetahuan Tentang Gizi Dengan Kebiasaan Sarapan pada Mahasiswa. J Kedokt Syiah Kuala. 2020;21(2):123–9. DOI:10.24815/jks.v21i2.19362

Hafiza D, Utmi A, Niriyah S. Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi pada Siswi SMP Ylpi Pekan Baru. J Nurs Sci. 2020;9(2):86–96. DOI:10.35328/keperawatan.v9i2.671

Nunik K, Dkk. Perilaku Berisiko Kesehatan pada Pelajar SMP Dan SMA Di Indonesia. Jakarta; 2016. 1–103 P.

Wahyuningsih I, Puspitasari Ce, Utami Vw, Ariani F. Gambaran Pola Kebiasaan Sarapan Dan Pengetahuan Anemia pada Siswi SMP It Bukit Qur’an Mataram. J Pepadu. 2021;2(4):486–92. DOI:10.29303/pepadu.v2i4.2267

Noviyanti Rd, Kusudaryati Dpd. Pentingnya Sarapan Pagi Untuk Siswi. Edisi I, D. Yogyakarta 55172: Nuha Medika Yogyakarta; 2019. 1–74 P.

Tasalim R, Fatmawati. Solusi Tepat Meningkatkan Hemoglobin (Hb) Tanpa Transfusi Darah (Berdasarkan Evidence Based Practice). Media Sains Indonesia; 2021. 1–62 P.

Maharani S. Penyuluhan Tentang Anemia pada Siswi. J Abdimas Kesehat. 2020;2(1):1–3. DOI:10.36565/jak.v2i1.51

World Health Organization. Observatorium Kesehatan Global [Internet]. 2019. Available From: Https://Www.Who.Int/Data/Gho/Data/Indicators/Indicator-Details/Gho/Prevalence-Of-Anaemia-In-Women-Of-Reproductive-Age-(-)

Nasruddin H, Permatasari D, Syamsu Rf. Angka Kejadian Anemia pada Siswi Di Indonesia. J Ilm Indones. 2021;1(April):357–64. DOI:10.59141/cerdika.v1i4.66

Riskesdas. Laporan Nasional Riskesdas 2018. Jakarta: Kepala Badan Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Kesehatan Ri; 2018. 1–614 P.

Widiastuti Fh, Netty, Handayani E. Hubungan Pengetahuan, Kebiasaan Sarapan Pagi Dan Status Gizi Dengan Kejadian Anemia pada Siswi SMPN 5 Banjarmasin Tahun 2020. 2020;1–6.

Muhammad I. Pemanfaatan Spss dalam Penelitian Bidang Kesehatan & Umum. Begum, Razia D, Editor. Bandung: Citapustaka Media Perintis; 2016. 11–200 P.

Tita Tp. Pengaruh Edukasi Melalui Video Animasi “Sibeta” Terhadap Perilaku Anak Tentang Kesiapsiagaan Bencana Gempa Bumi Di SDN 04 & SDN 08 Kota Bengkulu Tahun 2021. Bengkulu; 2021. 1–108 P.

Utomo Wy. Pengaruh Sarapan Pagi Terhadap Kadar Hemoglobin (Hb) pada Murid Sekolah Dasar. 2019.

Dewi. Hubungan Kebiasaan Sarapan Dengan Kadar Hemoglobin pada Siswi (Studi Penelitian Di SMP Negeri 13 Semarang). J Nutr Coll. 2014;3:Halaman 824-830. DOI:10.14710/jnc.v3i4.6886

Salsabila Khairani S. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Anemia pada Siswi Di SMP Muhammadiyah Serpong Tahun 2018. Univ Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta. 2019;1–104. DOI:10.31227/osf.io/24cd6

Kurniati I. Anemia Defisiensi Zat Besi ( Fe ). Fak Kedokteran, Univ Lampung. 2020;4:18–33.

Sari P, Dkk. Pengetahuan Siswi Mengenai Anemia Defisiensi Besi Dan Pencegahannya Di Kecamatan Jatinangor. J Apl Ipteks Untuk Masyarakat. 2019;8(4):265–7. DOI:10.24198/dharmakarya.v8i4.21021

Nurcahyani Id. Intervensi Penyuluhan Gizi Seimbang Dengan Media Video Terhadap Perubahan Asupan Zat Gizi Siswi. J Ilmu Kesehatan. 2020;2(3):159–65.

Meliyanti M. Pengaruh Edukasi Video Terhadap Tingkat Pengetahuan Bahaya Tidak Sarapan Pagi pada Siswa Sekolah Dasar SDN Gatot Subroto Kota Bandung. J Penelit Kesehat Stikes Dharma Husada Bandung. 2021;Xv(1):156–61. DOI:10.38037/jsm.v15i1.174

Kurniati G, Widiatutik O, Suwarni L. Efektivitas Media Video Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dan Sikap Tentang Bahaya Merokok pada SiswiMenengah Pertama ( Studi Di SMPN 05 Menyuke Kabupaten Landak ). 2020;5(2):251–8.

Saparwati M. Peningkatan Pengetahuan Kesiapsiagaan Bencana Dengan Video Animasi pada Anak Usia Sekolah. Pro Heal J Ilm Kesehat. 2020;2(1):23–8. DOI:10.35473/proheallth.v2i1.385

Fatimah, Dkk. Efektivitas Media Audiovisual (Video) Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dan Sikap Kelompok Masyarakat Tentang Program G1r1j. J Kesmas (Kesehatan Masyarakat) Khatulistiwa. 2020;(February):1–9. DOI:10.29406/jkmk.v6i2.1767

Published

2023-08-09

Issue

Section

Articles