The Relationship Between Hygiene and Sanitation to Inpatient Satisfaction With Food Services in Hospitals
Keywords:
Patient satisfaction, Sanitation hygiene, Food serviceAbstract
Satisfaction is a person's feeling of pleasure or disappointment after comparing the perceived performance results with their expectations. The purpose of this study was to analyze the relationship between sanitation hygiene and inpatient satisfaction with food services at NU Tuban Hospital. The research design us ed was correlational analytic with a cross-sectional approac h. The type of research was quantitative and the instrument used was a questionnaire. Data analysis used the Spearman Rank Correlation test. The results showed that there was a relationship between sanitation hygiene and inpatient satisfaction with food services with a p value = 0.000. The conclusion of this study is that the better the sanitation hygiene, the better the food service at NU Tuban Hospital. Patient satisfaction with food services at NU Tuban Hospital has met the standards.
References
Ulfah Z, Dominikus RA, Lailatul M. Survei Kepuasan Pasien Rawat Inap terhadap Pelayanan Makanan di RSUD Sidoarjo. Media Gizi Kesmas. 2024;13(1):167-174. DOI: 10.20473/mgk.v13i1.2024;167-174.
Samsudi, Nining I, Naro ESAR. Kepuasan Pasien dalam Pelayanan Makanan di Rumah Sakit Umum Daerah Buton Utara. Jurnal Penelitian Sains dan Kesehatan Avicenna. 2023;2(2):57-66. DOI: 10.69677/avicenna.v2i2.49.
Wahyunani BD, Maria DTY. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kepuasan Pasien Katering Diet di Rumah Sakit Panti Rapih Yogyakarta. Prosiding TIN PERSAGI;2022:185-192.
Hasanah T. Pengaruh Kualitas Pelayanan Dan Kepuasaan Terhadap Loyalitas Konsumen Pada Puskesmas Bandar Jaya Lahat. Jurnal Manajemen dan Bisnis. 2020;5:872-884. DOI: 10.32502/mti.v5i2.2885.
Nafi’a, Zidni I. Faktor Kepuasan Pasien Terhadap Pelayanan Makanan Di Rumah Sakit: Literature Review. Jurnal Manajemen Kesehatan Yayasan RS Dr. Soetomo. 2021;7(2): 233-247. DOI:10.29241/jmk.v7i2.634.
Fauziah R, Suparmi. Penerapan Hygiene Sanitasi Pengelolaan Makanan dan Pengetahuan Penjamah Makanan. Jambura Health and Sport Journal. 2022;4(1):11-18. DOI: 10.37311/jhsj.v4i1.13469.
Baringbing IJ, Willia NER, Fitria EP. Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Higiene Penjamah Makanan pada Pangan Industri Rumah Tangga di Kecamatan Geragai Tahun 2022. Jurnal Kesmas Jambi (JKMK). 2023;7(1):31-40. DOI: 10.22437/jkmj.v7i1.23552
Amy RA. Analisis Higiene Sanitasi Penyelenggaraan Makanan Instalasi Gizi RSUD Prabumulih Tahun 2022. Jurnal Kesehatan Bina Husada. 2023;15(3):99-107. DOI: doi.org/10.58231/jkbh.v15i03.240
Syamsuddin, Rahmi K, Zuraini M. Penerapan Higiene Sanitasi Pengolahan Makanan Di Ruang Instalasi Gizi Rumah Sakit Umum Daerah Zainoel Abidin Banda Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Kesejahteraan Keluarga. 2020;5(1):86-97.
Sasmita H, Christine C. Tinjauan Proses Pencucian Peralatan Makan dan Minum dan Kualitas Bakteriologis di Warung Makan Pasar Inpres Manonda. Jurnal Kesehatan Lingkungan. 2023;3(1):31-38. DOI:10.33860/bjkl.v3i1.2922
Nuryani, Firdausi R, Andjani PL. Kepuasan Pasien Rawat Inap Terhadap Kualitas Pelayanan Makanan di Instalasi Gizi RSUD Dr. M.M Dunda Limboto. Jurnal Gizi dan Kesehatan. 2020;4(2):166-180. DOI:10.22487/ghidza.v4i2.165
Hidayah N, Asyiah S, Asriwati, et al. Relationship of Food Services and Patients Satisfaction in Medan Advent’s Public Hospital. Journal La Medihealtico. 2021;2(3):39-50. DOI:10.37899/journallamedihealtico.v2i3.361
Maunah NA, Laila U. Hubungan Antara Personal Hygiene, Fasilitas Sanitasi dan Teknik Penyimpanan Peralatan Makan dengan Kebersihan Peralatan Makan di Kantin dan Makanan Jajanan. Jurnal Untuk Masyarakat Sehat (Jukmas). 2020;4(2):112-119. DOI: doi.org/10.52643/jukmas.v4i2.918
Nofrialdy R, Muamar, Tiara P, et al. Analisa Daya Serap Air dan Daya Simpan Edible Spoon dari Pemanfaatan Tanaman Endemik Kalakai dan Ampas Tahu. Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV). 2022;8(1):569-576.
Jangga, Saparuddin L, Surya S. Penyuluhan Dampak Klorin Terhadap Kesehatan dan Cara Pemeriksaannya di Wilayah Desa Parangbaddo Kecamatan Polongbangkeng Utara Kabupaten Takalar. Jurnal Pengabdian Mandiri. 2022;1(9):1779-1786.
Tunas Mitra Makmur. Rahasia Praktis Penggunaan Plastik Wrap Makanan yang Harus Kamu Tahu!. https://lakban.co.id/plastik-wrap-makanan/. Diakses 20 Mei 2024.
Juhaina. Keamanan Makanan Ditinjau dari Aspek Higiene dan Sanitasi pada Penjamah Makanan di Sekolah, Warung Makan dan Rumah Sakit. e-SEHAD. 2020;1(1):33-44. DOI: 10.22437/esehad.v1i1.10763
Hunafa N. gambaran Personal Hygiene dan Sanitasi Industri Rumah Tangga Produksi Tahu di Wilayah Kapas, Kabupaten Bojonegoro. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes. 2022;13(2):401-407. DOI:10.33846/sf13223
Assegaf F, Arfan O, Arsi NU. Personal Hygiene Dan Pemeriksaan Angka Kuman Pada Peralatan Makan Pedagang Rujak Di Kawasan Wisata Pantai Natsepa Kecamatan Salahutu. OBAT: Jurnal Riset Ilmu Farmasi dan Kesehatan. 2023;1(6):106-116. DOI:10.61132/obat.v1i6.173
Kaban AR, Lasmawanti S, Syaftriani AM, Bakti AS. Faktor-faktor yang berhubungan dengan kepatuhan perawat dalam melakukan tindakan hand hygiene sebelum dan sesudah mencuci tangan di Rumah Sakit Mitra Medika Tanjung Mulia. Jurnal Pembaruan Kesehatan Indonesia. 2024 Jul 15;1(2):152-62.
Doktriana RA, Mohamad Y, Jefri W. Analisis Hygiene dan Sanitasi di Instalasi Gizi Rumah Sakit. Antigen: Jurnal Kesehatan Masyarakat dan Ilmu Gizi.2024;2(2):11-21. DOI:10.57213/antigen.v2i2.232
Rochmat CS, Rooiqoh Q, Pranomo MF, Kumala Y, Fitri MR, Okt YA, Rizkkiyahwati SU, Iqlima SC, Annayah S, Yuniarti R, Onykene NL. Pemberian makanan tambahan pada balita dengan bahan dasar ikan lele di Desa Macanan dan Desa Soco Jogorogo Ngawi. Media Pengabdian Kesehatan Indonesia. 2024 Jul 15;1(2):55-9.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mochthalifah Aprilia, Lilia Faridatul Fauziah, Idcha Kusma Ristanti

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under CC BY-NC-SA 4.0
- Author is the copyright owner of all materials published on this website.
- The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license (CC BY-NC-SA 4.0), which means that MEDIA GIZI ILMIAH INDONESIA journal and readers reserve the right to save, transmit media / format, manage in database, maintain, and publish articles as long as it continues to include the name of the Author.
- Published electronic manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.